• Бул. Ослободување
 • Лок. 8, 6250 Кичево

КАПАДОКИЈА (23)

ЗАБЕЛЕШКА Задолжителен сертификат за вакцинација, ПЦР  или Антиген тест за влез во Турција. Патуваме безбедно и по протокол.  Агенцијата организира  тестирање во лиценцирана лабораторија  по најниски цени за група патници.


Термин  07 Декември

01 Ден:  СКОПЈЕСОЛЕНО ЕЗЕРО, АНАДОЛИЈА:

Состанок на групата на паркингот кај спортскиот центар Борис Трајковски во 09:30 часот. Поаѓање во 10:00 часот. Се патува преку гр.премин Деве Баир, Бугарија (Софија,Пловдив),  Истанбул,  Анкара, со попатни паузи за одмор и царински формалности.

02 Ден:  СОЛЕНО ЕЗЕРО (TUZ GOLU)  - ЃОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА:

 Патуваме  кон Кападокија со пауза кај големото солено езеро Туз Ѓолу, едно од најголемите солени езера во светот... долго 100 км, широко 50 км, длабоко 50 см, ( во зимскиот период  достигнува длабочина и до 1.5 метар). Најголемиот дел од залихите на сол во Турција се црпат токму од ова езеро... 

По одморот продолжуваме кон Ѓореме, Кападокија. Пристигнување во попладневните часови.

Сместување во одбран хотел и краток одмор.

Во зависност од слободното време, Ве водиме на разглед на Ѓореме: Општината, Римската кула, локалната џамија, брдото Bajrak Тepe(влезница 3 ТЛ), првите „самовилини оџаци„, улиците со сувенири и ресторани. Нашиот водич ќе ве упати каде да го испиете првото турско кафе со панорамски поглед на Ѓореме.

Вечера *.   Ноќевање.

 

03 Ден: ЃОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА :  

ЛЕТ СО БАЛОН – МИСТИЧНА КАПАДОКИЈА - “ATV SUNSET TOUR”  – ТУРСКА ВЕЧЕР

                                       Денот е предвиден за 4 возбудливи доживувања:

 ЛЕТ СО БАЛОН: од платото на хотел ТУРИСТ 4*! Рано наутро пред магичното изгрејсонце на Кападокија, можност за лет со балон над „самовилините оџаци„ на Кападокија. Оваа магична авантура  никогаш нема да ја заборавите... уживајте во  убавината и возбудата додека балонот нежно полетува. Слушајте го татнежот на печкаташто го загрева воздухот во балонот. Восхитувајте се на неверојатниот поглед на повеќе од 100 балониво лет, и секако... магичното изгрејсонце. Во еден момент балонот ве издига до 1000 метри, поглед од кој ви застанува здивот. На крај на летот добивате сертификат за летање со балонот. Враќање во хотел.

Секако и тие што нема да летаат, ќе имат возбудлива глетка на подготовка и полетување на балоните.

*Летот на балоните трае 1 час, и зависи од временските услови (ветер, дожд, магла).

 Појадок.  Слободно предпладне или препорачуваме полудневно возбудување:

 МИСТИЧНА КАПАДОКИЈАВо водиме во едно возбудливо минато, со траги и остатоци од многу цивилизации и запознавање со првите приказни за Кападокија.

*Почнуваме со посета на Долината на „Трите Убавици„ каде ќе ја слушнеме тажна легенда за нив. *Потоа одиме кон Ургуп, најголемото место во Кападокија со траги од стари Грчки и Римски куќи,  траги од Селџуците.

*Посета на Мустафапаша, некогашна Грчка населба Синасос, едно од најбогатите места во минатото.  Место каде живее веќе трета генерација на жители кои се дојдени од Османлиска Егејска  Македонија 1923/4 г. но сеуште го говорат автентичниот стар Македонски јазик со познатиот дијалект од Егејска Македонија. Со задоволство ќе Ви покажеме CAVE  хотел, сопственост на Госпоѓа Суреја, која зборува Македонски јазик со Егејски дијалект. Време е да се напиеме право турско кафе или турски чај кај Суреја.

 Ќе ја видиме и црквата Константин и Елени, во центарот на Мустафапаша.

*Посета на   фамилијарна работилница и продавница за слатки и сушени овошни плодови.

*За крај Ве водиме во Ортахисар – “средишна тврдина” во превод, или како жителите ја нарекуваат “Највисокиот Самовилин оџак во Кападокија. Висок 90 м. И служел како засолниште од напади за време на Византиското владеење. Типично старо Кападокиско место, со вклесани куќи во вулканските карпи. Ве водиме на тераса од која ќе имате пркрасен поглед на Ортахисар. Место каде се снимаат автентични ТВ серии. Ручек во локален ресторан.  Враќање во хотел.

 Слободно време за индивидуална прошетка низ Ѓореме.  

Во попладневните часови, ново возбудување

 МАГИЧЕН ЗАЛЕЗ НА СОНЦЕТО : Препорачуваме 2 можности :

- “ATV SUNSET TOUR”: Во попладневните часови возбудливо, 2 часовно возење со ATV QUAD BIKES 4X4 покрај „самовилините оџаци, преку вулканските дини, покрај старото место Чаушин. Посета на Долината на љубовта и Црвената долина од каде ќе уживате во прекрасниот залез на сонцето. Незаборавна авантура.  (Дозвола не е потребна)        или....

- “BUS SUNSET TOUR”:  Посета на Долина на Љубовта долина каде што тајно се среќавале вљубените парови. Место каде што Вашите желби се исполнуваат. Потоа поминуваме покрај старото место Невшехир и го гледаме најубавиот залез на сонцето од Црвената Долина.

Враќање во хотел.  

ТУРСКА ВЕЧЕР: Во вечерните часови  ве водиме на Турска вечер со традиционални игри и стомачен танц,  во автентичен, пештерски амбиент од Кападокија како од времето на Хититите, старите жители на Кападокија. Богатото шоу го следиме со типично турско мезе, вкусна  вечера по ваш избор и неограничена дегустација на локално вино, турска ракија, водка, пиво, сокови. Враќање во хотел.       

Вечера *.Ноќевање.

04 Ден:  ЃОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА

 Појадок. ....                       Денот е предвиден за 2 возбудливи доживувања:

МАГИЧНА КАПАДОКИЈА:  

Почнуваме со панорамски поглед кон замокот Учхисар,највисоката точка на Кападокија, со величенствен поглед на Ѓореме...

Долината на гулабите – Поглед на долина  која е големо живеалиште на гулабите.

Ве водиме во фабрика за накит( производство на сребро излато) и накит од прочуениот камен Султанит. Единствена можност да купите реплика (сребрена или златна) на прстен кој што Султан Сулејман Величанствениот го направил  за Хурем Султан.

Потоа Ве водиме во подземниот град  Кајмакли, издлабен во вулкански камен во 7 век п.н.е, еден од најголемите и најдобро сочувани подземни градови на Кападокија, откриени 4 ката под земјата, поврзан со подземниот град Деринкују со подземен тунел долг 9 км....

 

Ручек во локален ресторан. Возбудувањата продолжуваат со посета на Долината на ружите и Црвената долина.

 Долина на Ружите и Црвена долина: Овие две долини настанале поради ерозијата на планината Боздаг. Можете да одите по нив низ прекрасна патека, каде што ќе најдете 12 цркви, од кои некои навистина вреди да се посетат. Магична прошетка низ долините и под“самовилините оџаци”со посета на најубавите цркви од минатото:

               Црквата на крстот (турски, Хаџли Клисе) во Црвената долина е пештерска црква со прекрасен камен крст на таванот и целосно насликана апсида. Со неверојатна сцена од апсида, монументален релјеф на таванот и прекрасен поглед на Црвената долина, Црквата на крстот е една од најдобрите цркви во Кападокија што треба да се посетат.

               Архитектурата на Црквата Крст е богата со теолошко значење. Спектакуларна фреска со Исус Пантократор во апсидата и огромниот крст врежан во таванот се смета дека датираат од 7в.               Локацијата на крстот над главата укажува на суверената моќ на Бога што го штити својот народ одозгора. Апсидната слика (Христос во слава) ја носи истата теолошка порака - Исус на својот престол владее со светот и го благословува својот народ. Исус седи на својот небесен престол како владетел на светот, опкружен со ангели и светци кои го фалат. Архангелите Михаил и Габриел стојат однадвор. Во империјална облека, тие се појавуваат како војници на должност. Нивните надворешни раце држат стап со зборовите „СВЕТО, СВЕТО, СВЕТО“, постојана песна на ангелите на небото.               Црквата со столбови (турски Колонлу клисе).Скриен во издолжениот карпест гребен, преполн со гулабници, името го добива по своите високи столбови, сигурно некои од највисоките во цела Кападокија. Единствените слики на sидовите се мали геометриски модели во окер. Примамливо е да се претпостави дека датира од 10 век.       

 

ТАНЦ НА ДЕРВИШИТЕ: По вечерата можност да присуствувате на религиозна церемонија на танцот на Дервишите пропратен со ориентална музика на Дервишите, во автентичен амбиент на SARIHAN Керван Сарајот од 1259 година, сместен покрај некогашниот пат на свилата.

Доживејте ја магијата на единствената мистична изведба на Дервишите..  

Вечера*Ноќевање .

 

05 Ден:  ЃОРЕМЕ, КАПАДОКИЈА:  “СРЦЕТО НА КАПАДОКИЈА”-

Појадок. Го оставаме багажот во автобус и Ве водиме во Срцето на Кападокија. Прошетката започнува со посета на  “Ѓореме музејот на отворено”- огромен манастирски комплекс, познат по фреските од 10-12 ти век, на кои е опишан животот на монасите и Исус Христос. Сите цркви во Ѓореме датираат од 9 век, импозантни цркви вдлабени во карпите, со преубави фрески со бои кои до денес ја задржале својата свежина. Комплексот е под заштита  на УНЕСКОод 1984 год.

Потоа се упатуваме кон старото место Аванос каде  посетуваме традиционална работилница за грнчарство и можност да купите рачно изработен сувенир. Ручек во локален ресторан.

После ручекот следат посети и разгледувања на најубавите долини:

Дервент - долината на имагинации, преполна со природни камени форми со ликови на животни, фасцинантни облици од камен, варовник и туф, наречени “Волшебни Самовилини оџаци”.

Зелве – долина, музеј на отворено, каде старите народи живееле до 1952 г.

Пашаба - или долина на Пашата со најубаво зачувани „ Самовилини оџаци„.  Дури и Полициската станица е сместена во еден од „самовилините оџаци„. Најсликано место во Кападокија, вистинска разгледница на Кападокија. Прошетка над, помеѓу и низ „самовилините оџаци„.

Полни со впечатоци, во попладневните часови поаѓаме кон Македонија, со попатна посета на трговскиот центар Форум во Невшехир.

 Патувањето води покрај Истанбул, Едрене, гр. Премин Капикуле, Софија со попатни паузи.

06 Ден : СКОПЈЕ:

Пристигнување во Скопје во попладневните/вечерните часови.


ЦЕНА  НА  АРАНЖМАНОТ, во зависност од изборот на хотел и услуга во Кападокија :

 СРЕЌНА НЕДЕЛА (20-27 Ноември) ПРОМО ЦЕНА: 99€ / 6140 ден

 •     3 Ноќевања со појадок  во  Хотел TOURIST 4* во Ѓореме
 • ПРОМО цена за резервации до 06.11.2021: 159 € / 9860 ден /.

  Редовна цена 179 € / 11 100 ден

   

  СРЕЌНА НЕДЕЛА (20-27 Ноември) ПРОМО ЦЕНА: 119€ / 7380 ден

 •     3 Ноќевања со појадок  во Cаve/ stone пештерски хотел OSMAN BEY* во Ѓореме
 • ПРОМО цена за резервации до 06.11.2021: 179 € / 11 100 ден

  Редовна цена 199 € / 12 340 ден

   

  •          Доплата за 3 Полупансиони во Ѓореме – 20еур/ 1 240 ден. по лице

   

  “OSMANBAY” Cave/Stoneхотел во центарот на Гореме или сличен ...Уникатно доживување, престој во реновирани пештерски куќи, луксузно опремени соби со ТВ, купатило и тоалет, клима/греење...Со прекрасен поглед од терасата на хотелот кон многуте Самовилини оџаци и панорамата на Гореме. Wi-Fi

  “ТOURIST” хотел 4*: Сместен во Гореме, на плато од каде полетуваат балоните, со поглед на Музејот на Отворено и на Самовилините оџаци. На само неколку мин. од центарот на Гореме.

  Со голем базен пред самиот ресторан. Пространи соби со купатило и тоалет, клима, ТВ. Wi-Fi

   

   

   

   

  ЦЕНАТА  НА АРАНЖМАНОТ ВКЛУЧУВА :

  • 3 Ноќевања со појадок (шведска маса) во хотел TOURIST 4*во Ѓореме        или
  • 3 Ноќевања со појадок (шведска маса) во CAVE / STONE хотел OSMAN BEY или сличен во Гореме, во срцето на Кападокија.. 
  • Посета на соленото езеро Туз Ѓолу,
  • Прошетка низ Гореме,
  • Посета на трговски центар Форум во Невшехир
  • Организација на патувањето,
  • Лиценциран, искусен туристички придружник на патувањето.
  • Превоз со високотуристички автобус на наведената релација.

              ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ ВКЛУЧУВА:

  • Задолжително патничко осигурување 210 мкд,
  • 3 полупансиони во Ѓореме, по лице : (20€), (пред резервација и плаќање во агенција)
  • “Магична Кападокија”, вклучен ручек, влезници,превоз, локален водич: (45€),
  • “Срцето на Кападокија”, вклучен ручек, влезници, превоз, локален водич: (45€),
  • “Мистична Кападокија”, вклучен ручек, превоз, локален водич : (25€),

  ПАКЕТ ИЗЛЕТИ: МАГИЈАТА НА КАПАДОКИЈА

  “Магична Кападокија” + “Срцето на Кападокија” + “Мистична Кападокија” = 100 €

  •  ATV SUNSET TOUR, трансфери, водич, 2 часа возење, кацига: (15€) по лице (мин 2 лица)
  •  Црвена Долина со залез на сонцето, превоз, локален водич: (10€),
  • Турска вечер со шоу програма, мезе и пијалок, превоз, локален водич: (30€),
  • Танц на дервишите : церемонија , превоз, локален водич: (25€),
  • Лет со балон  - (од 100 €) . Ве молиме да се изјасните за желба за лет со балон при резервација.*Цената може да претрпи промени.
  • Туристичка такса 2 €  по лице на ден. ( се плаќа во агенција, во денарска противредност )
  • Доплата за еднокреветна соба :  Хотел 4* 4400 ден, Cave: 4700 ден 
  • ПЦР тест за влез во Турција доколку треба или ПЦР тест за враќање доколку треба.

  Плаќањето на факултативните излети е кај водичот на групата, во Турција.

   * За реализација на ова патување, потребен е минимум од 40 патници.

  * Плаќањето се врши исклучиво во денарска противвредност според објавената денарска цена.

  * За резервација на аранжманот задолжителна е аконтација од 30%, целосна уплата најдоцна 10 дена пред поаѓање.

  * Агенцијата го задржува правото за отказ на аранжманот најмалку 5 дена пред поаѓање.

  * Агенцијата го задржува правото на промена на редослед на излетите и посетите.

  * Седењето во автобус е според датумот на уплатата.

  * Редоследот на излетите и посетите може да претрпи измени

  * Пасошот треба да биде со важност мин.6 месеци од денот на враќање


   

  *Можност за плаќање на 6 рати без камата*